
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych mamy dla Was pomysł na domowe eksperymenty z dziećmi.

Dlaczego warto wypróbować farbowanie jajek naturalnymi barwnikami? Powodów jest wiele, my wymienimy tylko kilka z nich.
1. Naturalne barwniki do jajek będą dobrą, zdrową alternatywą dla sklepowych mieszanek. Dodatkowo część z potrzebnych produktów na pewno na stale gości w Waszej kuchni.
2. Wspólne przygotowywanie pisanek to dobra zabawa i sposób na włączenie dziecka w świąteczne przygotowania.
3. Korzystanie z naturalnych barwników do jajek to eksperyment! Kolor pisanek zależy od ilości barwnika, czasu, sposobu barwienia. Bez wątpienia dokonacie ciekawych obserwacji.

Barwienie jajek cebulą (kolor brązowy)
To chyba najpopularniejszy i najlepszy sposób na domowe barwienie pisanek.
Łupiny od cebuli i surowe jajka wsadzamy do garnka z zimną wodą. Wodę zagotowujemy i gotujemy. Ile? Minimum kilku minut (tak żeby jajka ugotowały się na twardo). Czym dłużej jajko będzie w wodzie z łupinami, tym mocniejsza będzie jego barwa. Niektórzy, dla utrwalenia koloru, do wody dodają odrobinę octu (można przyjąć przelicznik - 1 łyżka octu na 1 szklankę wody).
Barwienie jajek burakiem (kolor różowy)
Pokrojone (lub starte na tarce z grubymi oczkami) buraki wkładamy do garnka wraz z surowymi jajkami i octem. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut (długo gotowane buraki mogą stracić kolor!). Jajka zostawiamy w garnku do ostygnięcia. Czym dłużej będą leżały w wodzie, tym mocniejszy będzie ich kolor (do zabarwienia potrzebujemy kilku godzin). Podobny kolor można uzyskać przy farbowaniu w wywarze z hibiskusa.
Barwienie jajek czerwoną kapustą (kolor niebieski)
Postępujemy tak jak w przypadku farbowania burakiem. Możemy też wcześniej zagotować wodę z pokrojoną kapustą i po kilkunastu minutach do wywaru dodać jajka.

Barwienie jajek kurkumą (kolor żółty)
Do garnka z zimną wodą i kurkumą (opakowanie na 3 szklanki wody) wkładamy surowe jajka. Zagotowujemy i gotujemy przez kilkanaście minut, do uzyskania zadawalającego nas koloru. Jajka na żółto zafarbujemy też w rumianku i curry (tu kolor może być bardziej pomarańczowy). Tak jak w poprzednich przypadkach do wywaru można dodać ocet.
Barwienie jajek kawą/herbatą (kolor jasno brązowy)
Do wody dodajemy kilka łyżek kawy lub herbaty (7-10 łyżek na 3 szklanki wody). W takim wywarze gotujemy jajka przez kilka minut.
Barwienie jajek jagodami (na niebiesko)
Jajka gotujemy w wodzie z jagodami. Plusem jagód jest intensywny kolor, minusem ich cena i dostępność.
Barwienie jajek naturalnymi barwnikami w praktyce
U nas w praktyce najlepiej sprawdziły się łupiny od cebuli. Kolor jest najbardziej intensywny, jajka barwią się bardzo szybko.
Stosunkowo szybko, na mocny kolor barwi kurkuma.
Nieźle radzi sobie kawa (choć naszym zdaniem podobny efekt można uzyskać przy krótkim farbowaniu łupinami z cebuli).
Najdłużej i najdelikatniej jajka barwi kapusta i burak.